Mutfak

Yılbaşı akşamı doğru beslenmenin ipuçları

Peki, yılbaşı akşamı sofralarda neler bulundurmalı, ertesi gün sindirim sorunlarıyla karşılaşmamak için ne yemeliyiz?

Yılbaşı akşamı doğru beslenmenin ipuçları

DoktorTakvimi.com uzmanlarından Diyetisyen Yusuf Öztürk, bu beslenme biçiminin yılbaşı akşamında da sürdürülebileceğini belirtiyor ve şu önerilerde bulunuyor: 

Özellikle akşam fazla besin alınacağını hesaplanarak gün içerisinde aç kalmak, düzenli beslenmede yapılabilecek en büyük hatalardan. Sabahtan başlayarak tüm öğünleri mutlaka düzenli ve yeterli almak gerekir ki akşam yemeğine kadar metabolizmamız yavaşlamasın, sindirim faaliyetleri devam etsin.

Yılbaşı sofrası için neler düşülmeli?

Yılbaşı yemeğinde daha az yağlı ve sindirimi kolay olan yiyeceklerin tercih edilmesi gerekir. Bol yağlı ve soslu etlerin sindirimi zordur. Ana yemeğimiz et grubu olacaksa daha çok sebzeli, ızgara, haşlama veya fırında hazırlanmış bir et yemeğini tercih etmeliyiz. Yemeğe çorbayla başlayıp çiğ sebzelerden hazırlanmış salatalarla birlikte ana yemeğimizi yiyebiliriz.

Yılbaşı akşamı sütlü ve meyveli tatlıları tercih etmeliyiz. Şerbetli hamur tatlıları kan şekerini hızlı yükseltip aynı hızla düşürdüğü için hem uzun süreli tokluk sağlamaz hem de vücudumuzu çok fazla yorar. Sindirim sistemimiz o akşam her akşamkinden fazla çalışacağı için sindirimi daha kolay, meyveli ve sütlü tatlıları tercih etmemiz daha doğru olacaktır. Alkollü içeceklerden alkol oranı en az olan içecekleri tercih ederek karaciğerimizi korumaya çalışın ve iki kadehi geçmemeye özen gösterin.

 Kuruyemiş tabağında neler olmalı?

Yılbaşı akşamı sofraları süsleyenlerden biri de şüphesiz kuruyemişler. Besin içeriği zengin kuruyemişlerin mutlaka ölçülü yenilmesi gerekiyor. Kuruyemiş tabağında daha az fındık, fıstık, ceviz badem; daha fazla leblebi ve kuru meyveye yer verilirse hem sindirimin daha da zorlaşmasına engel olacağını hem de kalori alımının azalacağını hatırlatıyor. 

Yorumlar